ယခုရာသီမွာ ေပါေပါမ်ားမ်ားေတြ႔ရတဲ့ အသီးေတြထဲမွာ ၾကက္ေမာက္သီးလည္း အပါအဝင္ ျဖစ္ပါတယ္။ ကိုယ္စားသုံးတဲ့အရာဟာ ကိုယ္အတြက္ ဘယ္လို အာနိသင္ေကာင္းေတြ ေပးတယ္ဆိုတာကို လူတိုင္း သိထားသင့္ပါတယ္။ ဒါမွသာ အစားအစာကို က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညြတ္ေအာင္ စားသုံးႏိုင္မွာ ျဖစ္ပါတယ္။
ေသြးတိုးေရာဂါ ေဝဒနာသည္မ်ား အေနနဲ႔ တစ္ေန ကို္ ၾကက္ေမာက္သီး ၈-လံုးကေန ၁ဝ-လံုးခန္ ့စားေပးသင့္ပါတယ္။ အေစ့ထဲတြင္ hypoglycemic ဓာတ္ပါရွိျခင္းေၾကာင့္ လည္း ေသြးထဲရွိသၾကားပမာဏကိုက်ဆင္ းေစပါတယ္။ ၾကက္ေမာက္သီး တစ္ခြက္စာ ပမာဏကို စားသံုးေသာအခါ၊ တစ္ေန႔တာ လိုအပ္သည့္ ေဖာ့စ္ဖရပ္စ္ ၄.၃% ကို ရရွိေစသည့္ အတြက္၊ ေက်ာက္ကပ္ကို ေကာင္းစြာအလုပ္လုပ္ႏိုင္ေအာ င္ ေထာက္ပံ့ေပးပါတယ္။
ေက်ာက္ကပ္ကိုလည္းသန္ ့စင္ေစပါတယ္။ ကယ္လ္စီယမ္ဓာတ္ ပါရွိျခင္းေၾကာင့္ သြားႏွင့္အ႐ိုးမ်ားကိုခုိင္ ခန္ ့ေစပါတယ္။ ၾကက္ေမာက္သီးကို စားေပးျခင္းျဖင့္ အူလမ္းေၾကာင္းရွိ ကပ္ပါးေကာင္မ်ားကို ေသေစႏိုင္သည့္ျပင္ ၊ ဝမ္းေလွ်ာ/ဝမ္းပ်က္ျခင္း ေဝဒနာတို ့ ကုိလည္း သက္သာေစပါတယ္။
ၾကက္ေမာက္သီးအေစ့ကို သူ ့ခ်ည္းဘဲ အစိမ္းလိုက္ဝါးစားႏိုင္သလို ၊ ၾကိတ္ေခ်ျပီးအျခားအစားအစာတိ ု ့နဲ ့ တြဲဘက္စားေပးျခင္ျဖင့္ ခႏၶာကိုယ္အဆီမ်ားကို ထိထိေရာက္ေရာက္ ခ်ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ထို ့ျပင္ အသားအရည္ကိုက်န္းမာေစျပီး အထူးသျဖင့္ မ်က္ႏွာ အသားအရည္ကို ႏူးညံ့ေခ်ာေမြ ့ေစပါတယ္။ (လူအခ်ိဳ ့ကေတာ့ ၾကက္ေမာက္သီးအေစ့ႏွင့္ ေမြးရာပါ ဓာတ္မတည့္မႈမ်ားရွိတတ္သျဖင့ ္ သတိျပဳ၍ စားသံုးသင့္ပါသည္)။
ၾကက္ေမာက္ပင္အရြက္ကိုေထာင္း ထု၍ အနာအံုေဆး အျဖစ္လည္ေကာင္း၊ အသားအေရေျခာက္ေသြ ့ျခင္းအတြက္ lotion အျဖစ္လည္းေကာင္း အသံုးျပဳႏိုင္ပါတယ္။ ေခါင္းကိုက္ေသာအခါတြင္ ၾကက္ေမာက္ပင္အရြက္ကို နားထင္ပတ္လည္တြင္ ေထာင္းအံုေပးျခင္းျဖင့္လဲ ေဝဒနာမ်ား သက္သာလာေစႏိုင္ပါတယ္။ ထို ့ျပင္ ၾကက္ေမာက္သီးအရြက္ကိုသန္ ့စင္ေအာင္ေဆးေၾကာျပီး၊ ေရအနဲငယ္ထဲ့၍ ၾကိတ္ေခ်ပါ။ ထိုအႏွစ္ကို အဝတ္သန္ ့သန္ ့ျဖင့္ ထုပ္ကာညွစ္ျပီးရလာသည့္ အရြက္သတၱုရည္ကို ဦးေရးျပားအႏွံ ့ မွန္မွန္လိမ္းေပးျခင္းျဖင့္ ဆံပင္သားမ်ားသန္စြမ္းနက္ေမွ ာင္လာေစပါမည္။
ဆံပင္ဆိုးေဆးအျဖစ္လည္းအသံုး ျပဳႏိုင္ပါတယ္။ ၾကက္ေမာက္သီးအခြံကို ခပ္ပါးပါးလွီးျပီး၊ ေရ ၃-ခြက္တစ္ခြက္တင္ၾကိဳ၍ အေအးခံကာ တစ္ေန ့၂-ၾကိမ္ေသာက္သံုးေပးျခင္းျ ဖင့္ ဝမ္းကုိက္ေရာဂါ ကို ေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္ပါတယ္။ ၾကက္ေမာက္သီးအေစ့ ၅-လံုးကိုေလွာ္္၍ ကိ်တ္ေခ်ပါ။ ျပီးရင္ ေရေအးေအးတစ္ခြက္ျဖင့္ ထိုနည္းအတိုင္း တစ္ေန ့၂-ၾကိမ္ ေသာက္သံုးေပးပါက၊ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ကို သက္သာလာေစႏိုင္ပါတယ္။ ၾကက္ေမာက္သီး အခြံေျခာက္ ၁၅-ဂရမ္ ခန္ ့ကို ေရ ၃-ခြက္စာပမာဏျဖင့္ေရာ၍ ၁၅-မိနစ္ေလာက္ ဆူေအာင္တည္ပါ။ အေအးခံျပီးေနာက္ ထုိျပဳတ္ေရကို တစ္ေန ့ ၃-ၾကိမ္ ေသာက္ေပးျခင္းျဖင့္ ဖ်ားနာေရာဂါမ်ား ယူပစ္သလို ေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္ပါတယ္။
ပင္စည္သားကိုျပဳတ္၍ မွကၡရုနာ မ်ားကို လိမ္းက်ံေပးျခင္းျဖင့္ ေပ်ာက္ကင္းသက္သာေစႏိုင္ပါတယ ္။ ၾကက္ေမာက္ပင္၏ အျမစ္ကိုျပဳတ္၍ သန္ခ်ေဆးအျဖစ္ ေသာက္သံုးႏိုင္သည့္အျပင္ ၾကက္ေမာက္သီး အခြံေျခာက္မ်ားကို ဖ်ားနာျခင္းေဝဒနာအမ်ိဳးမ်ဳိ းတို ့ကို ကုသရန္အတြက္ အသုံးျပဳႏိုင္ပါတယ္။
ေသြးတိုးေရာဂါ ေဝဒနာသည္မ်ား အေနနဲ႔ တစ္ေန ကို္ ၾကက္ေမာက္သီး ၈-လံုးကေန ၁ဝ-လံုးခန္ ့စားေပးသင့္ပါတယ္။ အေစ့ထဲတြင္ hypoglycemic ဓာတ္ပါရွိျခင္းေၾကာင့္ လည္း ေသြးထဲရွိသၾကားပမာဏကိုက်ဆင္
ေက်ာက္ကပ္ကိုလည္းသန္ ့စင္ေစပါတယ္။ ကယ္လ္စီယမ္ဓာတ္ ပါရွိျခင္းေၾကာင့္ သြားႏွင့္အ႐ိုးမ်ားကိုခုိင္
ၾကက္ေမာက္သီးအေစ့ကို သူ ့ခ်ည္းဘဲ အစိမ္းလိုက္ဝါးစားႏိုင္သလို
ၾကက္ေမာက္ပင္အရြက္ကိုေထာင္း
ဆံပင္ဆိုးေဆးအျဖစ္လည္းအသံုး
ပင္စည္သားကိုျပဳတ္၍ မွကၡရုနာ မ်ားကို လိမ္းက်ံေပးျခင္းျဖင့္ ေပ်ာက္ကင္းသက္သာေစႏိုင္ပါတယ