cross

cross

Thursday, June 16, 2016

အရပ္ထဲမွာက ႏုုတ္က်ိဳးေနတဲ႔ ဇလားဗီယား လိုု႔ေခၚတဲ႔ တီလားပီယား ငါးအေၾကာင္း

က်ေနာ္တိုု႕စားေနတဲ့အဲဒီငါးအေၾကာင္းၾကားရတာ ေၾကာက္စရာႀကီးမိုု႕
ေျပာျပခ်င္လိုု႔ပါ ။

တီလားပီယား သဘာ၀အရိုုင္းမ်ားက ေရေမွာ္ ေရညိွ အပင္ငယ္မ်ားကိုုသာ
စားသံုုးၾကျပီး ေမြးျမဴေရးတီလားပီယားကေတာ့ လူလုုပ္အစာမ်ားကိုုသာ စားၾကရပါတယ္ ။

ဒါေၾကာင့္ ေမြးျမဴေရးတီလားပီယား ငါးမ်ားမွာ သဘာ၀အရိုုင္း တီလားပီယား
မ်ားလိုု က်န္းမာေရးအတြက္ေကာင္းမြန္တဲ့ ငါးအဆီ မပါရွိေတာ့ပါဘူး ။
-------------------------------------------------------------------

.ေမြးျမဴေရးတီလားပီယား ငါးမ်ားဟာ က်န္းမာေရး ကိုု ဘယ္လိုု

ထိခိုုက္ေစသလဲ ဆိုုေတာ့
( Why farm a bred Tilapia is Bad for Your Health )

1. ေရာင္ရမ္းေစျခင္း ( Inflammation )

ေမြးျမဴေရးတီလားပီယားငါးကိုု စားသံုုးျခင္းျဖင့္ ရွိရင္းစြဲေရာဂါမ်ားကိုု

ပိုုဆိုုးေစပါတယ္ ။ ဥပမာ ပန္းနာရင္ၾကပ္ေရာဂါ ၊ ႏွလံုုးေရာဂါ ၊ အဆစ္အျမစ္

ေရာင္ေရာဂါ မ်ား ပိုုဆိုုးလာပါတယ္ ။

ေမြးျမဴေရးတီလားပီယားငါးမွာ Omega 3 fatty acid မပါေတာ့လိုု႕

ျဖစ္ပါတယ္ ။

2. ကင္ဆာျဖစ္ေစေသာဓါတ္မ်ား ( Cancer Causing Pollutants )

ေမြးျမဴေရးတီလားပီယားမ်ားကိုု ၾကက္ ၀က္ ဘဲ တိုု႕ ၏ အညစ္အေၾကး

မ်ားျဖင့္ ျပဳလုုပ္ထားေသာ အစာမ်ား ေၾကြးၾကပါတယ္ ။

တီလားပီယား သဘာ၀ငါးအရိုုင္းထက္ ေမြးျမဴေရးတီလားပီယားငါးမွာ

ကင္ဆာျဖစ္ေစသည့္ ဓါတ္ ၁၀ ဆ ပိုုမိုုပါ၀င္ေနပါတယ္ ။

3.ပိုုးသတ္ေဆး / ပဋိဇိ၀ေဆးမ်ား ( Higher Pesticides and Antibiotics )

ေမြးျမဴေရးငါးမ်ားဟာ တေနရာတည္းမွာ အေကာင္ေရမ်ားစြာ ျပြတ္သိပ္

ေနရသည့္အတြက္ ေရာဂါျဖစ္လြယ္ ေသလြယ္ပါတယ္ ။ ဒါေၾကာင့္

ေရာဂါမျဖစ္ပြားေအာင္ ပဋိဇီ၀ေဆး ( Antibiotics ) မ်ား ထည့္

ေလ့ရွိပါတယ္ ။

ငါးမ်ားမွာ သန္းမစြဲေအာင္ ပိုုးသတ္ေဆး ( Pesticides ) မ်ားလည္း

ထည့္ၾကပါတယ္ ။

၎ဓါတ္မ်ားက စားသံုုးသူကိုု အဆိပ္အေတာက္ျဖစ္ေစပါတယ္ ။

4. အိုုမီဂါ ၃ နည္းျခင္း ( Low Omega-3 to Omega-6 Ratios )

ေမြးျမဴေရးတီလားပီယားငါးမ်ားဟာ ၀ေနတဲ့အတြက္ အေကာင္ႀကီးပါတယ္ ။

ပရိုုတိန္းပါ၀င္မႈ နည္းပါတယ္ ။ အိုုမီဂါ ၃ ( Omega-3 fatty acid ) ပါ၀င္မႈ

နည္းပါးၿပီး ( Omega-6 fatty acids ) အခ်ိဳးအစား မ်ားစြာပါ၀င္ပါတယ္ ။

Omega-6 fatty acids က မ်ားမ်ားစားမိရင္ ေရာင္းရမ္းမႈေတြျဖစ္ေစပါတယ္ ။

5. ဒိုုင္ေအာက္စင္မ်ားျခင္း ( High Dioxin Levels )

ဒိုုင္ေအာက္စင္ဓါတ္ဟာ ကင္ဆာျဖစ္ေစပါတယ္ ။

ကိုုယ္ထဲကိုု တခါ၀င္မိရင္ ဖယ္ထုုတ္ပစ္ဖိုု႕ ၇ ႏွစ္ကေန ၁၁ ႏွစ္ထိ

ၾကာပါတယ္ ။

သဘာ၀ငါးထက္ ေမြးျမဴေရတီလားပီယားမွာ ဒိုုင္ေအာင္စင္ ၁၁ ဆ ပိုု

ပါ၀င္ပါတယ္ ။

ငါးေမြးျမဴေရးလုုပ္မ်ားအနက္ တရုုတ္ျပည္က ငါးေမြးျမဴေရး

လုုပ္ငန္းေတြမွာ စီးလြတ္၀ါးလြတ္ လုုပ္ကိုုင္မႈေၾကာင့္ ၊ အဲဒီက

တီလားပီးယားငါးေတြက ပိုုဆိုုးတယ္လိုု႕ ေလ့လာမႈမ်ားက ေဖၚျပ

ပါတယ္ ။

ျမန္မာျပည္အေၾကာင္းေတာ့ မပါပါဘူး ။

ျမန္မာျပည္မွာလည္း မဆလ ေခတ္ကစၿပီး တီလားပီယားေမြးျမဴေရး

အႀကီးအက်ယ္ စတင္ခဲ့ပါတယ္ ။

စားသံုုးမႈ လည္း အရွိန္အဟုုန္ႀကီးခဲ့ပါတယ္ ။

ယခုုကာလမွာ စားသံုုးမႈက အရွိန္ရေနပါၿပီ ။

စည္းလြတ္၀ါးလြတ္ လုုပ္တဲ့ေနရာမွာ ျမန္မာလည္း တရုုတ္ေအာက္

ေလ်ာ့မယ္ မဟုုတ္လိုု႕ ၊ က်ေနာ္တိုု႕ ဆီက တီလားပီယားေတြလည္း

တရုုတ္က တီလာပီယားေတြနဲ႕ နင္လား ငါလားေနမွာပါ ။

အစားအေသာက္အႏၱရာယ္ေတြက ရွာေဖြေလေလ ေတြ႕ ရွိေလေလ ဆိုုေတာ့ ။

က်န္းမာခ်မ္းသာၾကပါေစ။

0 comments:

Post a Comment