ၾကက္သြန္ျဖဴရဲ႕ အံ့ဖြယ္ (၇) ခ်က္


မၾကာေသးခင္ကမွ က်ေနာ္ ေဘာ္လီေဘာ္ခရီးစဥ္အျဖစ္ ခရီးသြားစဥ္က သူငယ္ခ်င္းတစ္ေယာက္က က်ေနာ့္ဆီက ၾကက္သြန္ျဖဴအနံ႔ထြက္ေနလုိ႔ “မင္း မနက္စာ ၾကက္သြန္ျဖဴ စားခဲ့တာလား” လုိ႔ ေမးတယ္။ က်ေနာ္ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကိဳက္ေၾကာင္း သူမကုိ အခ်က္က်က် ရွင္းျပခဲ့ပါတယ္။ၾကက္သြန္ျဖဴသည္ အျခားအစားအေသာက္မ်ားႏွင့္လုိက္ဖက္ျပီး စားရတာအရသာထူးပါတယ္။
၁။ ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ ၀က္ျခံေပ်ာက္ေဆးေတြမွာ သုံးၾကေသာေၾကာင့္ ၀က္ျခံေပါက္ေနေသာ ကုိကုိ၊မမမ်ား ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ စားသုံးသင့္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴတြင္ ပါ၀င္ေသာ အယ္လီဆင္ (Allicin) ဟာ ဘက္တီးရီးယားပုိးမႊားမ်ားကုိ ေသေစျပီး အသားအေရပ်တ္စီးျခင္းကုိ ကာကြယ္တာေၾကာင့္ ၀က္ျခံေပၚမွာ ၾကက္သြန္ဥအမႊာကုိ ပြတ္လုိက္ျခင္းျဖင့္ ၀က္ျခံမ်ား ေပ်ာက္ကင္းေစပါတယ္။
၂။ ၾကက္သြန္ျဖဴသည္ အုိမင္းရင့္ေရာ္ျခင္းကုိ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
Huffpost Living ရဲ႕အဆုိအရ ၾကက္သြန္ျဖဴအနည္းငယ္ကုိ အစားအေသာက္မွာ ထည့္စားျခင္းျဖင့္ အသက္ရွည္ႏုပ်ိဳကာ က်န္းမာေရးကုိ အေထာက္အကူျပဳေစပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ေခါက္ဆြဲျပဳတ္တြင္ ထည့္ျပီးစားသုံးပါက အရသာေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။

၃။ ေသြးဖိအားနည္းျခင္းကုိ သက္သာေစတယ္။
ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ ေန႔စဥ္စားသုံးျခင္းျဖင့္ ေသြးဖိအားကုိ ထိန္းညိွေစျပီး  ၾကက္သြန္ျဖဴထဲတြင္ ပါ၀င္ေသာ ဓာတ္ေပါင္းမ်ားသည္ အျခားေဆး၀ါးမ်ားနည္းတူ ေသြးဖိအားကုိ သိသိသာသာက်ဆင္းေစပါတယ္လုိ႔ Medical Daily က ဆုိပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ လက္လက္ဆက္ဆက္စားသုံးျခင္းသည္ အသက္ရွည္က်န္းမာေစတာေၾကာင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ လက္မလႊတ္သင့္တဲ့အေၾကာင္းျပခ်က္တစ္ခုပါပဲ။

၄။ ၾကက္သြန္ျဖဴ အေအးမိ၊ႏွာေစးျခင္းကုိ ေပ်ာက္ကင္းေစပါတယ္။
ဘယ္သူမွေတာ့ ႏွာေစး၊ေခ်ာင္းဆုိးခ်င္မွာ မဟုတ္ပါဘူး။ အေအးမိႏွာေစးရင္လည္း ေတာ္ေတာ္ဒုကၡေရာက္ၾကတယ္ဆုိတာ အားလုံးအသိပဲျဖစ္ပါတယ္။ “ၾကက္သြန္ျဖဴသည္ အနာေရာဂါကင္းရွင္ေစတယ္၊ေရေႏြးၾကမ္းထဲတြင္ ၾကက္သြန္ျဖဴမြာထည့္ျပီး ပ်ားရည္ထည့္ျပီးေသာက္သုံးသင့္ပါတယ္။” လုိ႔ Hufffpost Living က ဆုိပါတယ္။.
၅။ ကင္ဆာေရာဂါကုိလည္း ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
ေလ့လာမွဳမ်ားစြာအရ ၾကက္သြန္ျဖဴသည္အစာအိမ္ကင္ဆာ၊အူမၾကီးကင္ဆာ၊အစာျပြန္ကင္ဆာ၊သရက္ရြက္ကင္ဆာႏွင့္ရင္သားကင္ဆာမ်ားကုိ ကာကြယ္ေပးပါတယ္လုိ႔ Healthy Body Now က ဆုိပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴဟာ က်န္းမာေရးကုိ မ်ားစြာအေထာက္အကူျပဳေစပါတယ္ဆုိတာ ယုံၾကည္ရင္ေတာ့ သင့္ေန႔စဥ္အစားအေသာက္ထဲမွာ ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ ထည့္သြင္းလုိက္ပါ။

၆။ ၾကက္သြန္ျဖဴတြင္ အာဟာရမ်ားစြာပါ၀င္ေသာ္လည္း ကယ္လုိရီဓာတ္ နည္းပါးတယ္။
ၾကက္သြန္ျဖဴတြင္ အာဟာရမ်ားစြာ ၾကြယ္၀ေသာ္လည္း ကယ္လုိရီေလ်ာ့နည္းတာကုိ သင္သိလ်င္ အံ႕ၾသသြားပါလိမ့္မယ္။ “ ၾကက္သြန္ျဖဴတြင္ ကယ္လုိရီနည္းပါးေသာ္လည္း သက္ေစာင့္ဓာတ္ (Vitamin C, B6) ႏွင့္ သံဓာတ္ေပါၾကြယ္၀ကာ အာဟာရမ်ိဳးစုံပါ၀င္တယ္” လုိ႔ Authority Nutrition က ဆုိပါတယ္။
၇။ ကုိလက္စထေရာ (Cholesterol) Level ကုိ ေလ်ာ့ေစတယ္။
ကမၻာေပၚရွိ လူမ်ားစြာတုိ႔သည္ ကုိလက္စထေရာ Level အတြက္ စုိးရိမ္ပူပန္ေနၾကပါတယ္။ ထုိ႔ေၾကာင့္ ကုိလက္စထေရာျမင့္ေသာလူမ်ားအတြက္ ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ ပုံမွန္စားသုံးျခင္းျဖင္႔ ကုိလက္စထေရာပါ၀င္မွဳႏွဳန္းကုိ (၁၀% - ၁၅%) အထိ ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္လုိ႔ Authority Nutrition  က အၾကံျပဳထားေသာေၾကာင္႔ အဆီဓာတ္မ်ားေသာ ကုိကုိမမမ်ားအတြက္ ၾကက္သြန္ျဖဴကုုိ ေန႔စဥ္စားသုံးၾကပါလုိ႔ အၾကျပဳလုိပါတယ္။
တကယ္ေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴဟာ ေစ်းလည္း မၾကီးသလုိ အရသာလည္း ရွိကာ က်န္းမာေရးအတြက္ အေထာက္အကူျပဳေသာေၾကာင့္ ေနာက္တစ္ခါ ေစ်းထဲကုိ သြားလ်င္ သင့္က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းမြန္လွတဲ့ ဟင္းခက္အေမြးအၾကိဳင္ ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ ၀ယ္ခဲ့ဖုိ႔ မေမ့နဲ႔ေနာ္။


Post a Comment

Previous Post Next Post