ေစ်းသက္သက္သာသာနဲ႔ အခ်ိန္တုိင္း ၀ယ္ယူလို႔ရတဲ့ ေနၾကာေစ့ကို လူတုိင္းလုိလုိ ႏွစ္သက္ၾကၿပီး မၾကာခဏစားေလ့ရွိၾကတာမို႔ သေရစာအျဖစ္ သာမက က်န္းမာေရးအတြက္ ဘာေတြေကာင္းက်ဳိးရွိလဲဆိုတာ သိခ်င္ၾကမယ္ ထင္ပါတယ္။ ေနၾကာေစ့ေတြဟာ ေခါင္းအစ ေျခအဆုံး က်န္းမာေရးေကာင္းက်ဳိးျပဳၿပီး ထူးျခားခ်က္တစ္ခုကေတာ့ ကင္ဆာေရာဂါေတြကို ကာကြယ္ႏုိင္စြမ္းရိွတာပဲ ျဖစ္ပါတယ္။
ေနၾကာေစ့မွာ အ႐ိုးက်န္းမာေစတဲ့ မဂၢနီဆီယမ္နဲ႔ ေကာ့ပါးသတၱဳ ဓာတ္ေတြပါ၀င္တဲ့အျပင္ ဗီတာမင္အီးႂကြယ္၀တာေၾကာင့္ အဆစ္ေရာင္တာကုိ သက္သာေစႏုိင္ပါတယ္။ ေနၾကာေစ့ စားရင္ စိတ္တည္ၿငိမ္ေစၿပီးစိတ္ဖိစီးမႈေတြနဲ႔ ေခါင္းတစ္ျခမ္းကိုက္ခဲျခင္းေတြကို ေပ်ာက္ကင္းေစ တယ္လို႔ ဆုိပါတယ္။
ဒါ့အျပင္ အလွအပအတြက္ဆုိရင္လည္း အသားအေရ ေကာင္းမြန္ ေစၿပီး အရြယ္တင္ႏုပ်ဳိေစတာေၾကာင့္ အမ်ဳိးသမီးအမ်ား စုအတြက္ေတာ့ အေဖာ္မြန္ေကာင္းလို႔ ဆုိရမွာပါ။ အဆစ္အျမစ္ ကိုက္ခဲတာ၊ အစာအိမ္နာတာ၊ အနာေပါက္တာနဲ႔ ပန္းနာေရာဂါေတြကိုလည္း သက္သာေစပါတယ္။
ေနၾကာေစ့ ပုံမွန္စားေပးမယ္ဆိုရင္ ႏွလုံးေရာဂါအတြက္ ကာကြယ္ၿပီးသားျဖစ္သလို ဒီအတုိင္းစားတာအျပင္ အသုပ္တို႔၊ ထမင္းတို႔၊ ဒိန္ခ်ဥ္တို႔၊ အသားညႇပ္ေပါင္မုန္႔တို႔ စတာေတြမွာလည္း ျဖဴးၿပီးေတာ့စားႏုိင္ပါေသးတယ္။ တစ္ခုသတိထားရမွာေတာ့ ေသြးေပါင္က်တတ္တဲ့သူေတြ ေနၾကာေစ့စားလြန္းရင္ ေခါင္းမူးေ၀ၿပီး ေအာ့အန္တာအထိ ျဖစ္တတ္ပါ တယ္။