cross

cross

Saturday, April 9, 2016

ေထာပတ္သီး၏ အံ့ဖြယ္ (၁ဝ) ခ်က္

“အစာလည္းေဆး ေဆးလည္းအစာ”ဆုိသည့္အတုိင္း က်န္းမာေရးႏွင့္ကုိက္ညီေသာ အစားအေသာက္မ်ား စားသုံးျခင္းသည္ ေဆးဝါးမွီွဝဲသလုိ မည္၏။ အသားငါးစားသုံးျခင္းထက္ အသီးအရြက္စားသုံးျခင္းသည္ က်န္းမာေရးကုိ ပုိမုိအေထာက္အကူျဖစ္ေစသည္ဟု ကမၻာ့က်န္းမာေရးအဖြဲ႔၏အဆုိအရ သိရသည္။ အပူဓာတ္လြန္ကဲလာသည္ႏွင့္အမ်ွ ေထာပတ္သီးေဖ်ာ္ရည္ကုိလည္း ေသာက္သုံးသင့္ပါသည္။ ထုိ႔ေၾကာင့္ ေထာပတ္သီး၏ ေဆးဖက္ဝင္ပုံကုိ အခ်က္ (၁ဝ)ခ်က္ကုိ ေဖာ္ျပလုိက္ရပါတယ္။

၁။အသားအေရကုိ စုိေျပေစတယ္။
ေထာပတ္သီးတြင္ သက္ေစာင့္ဓာတ္ (Vitamins) ၾကြယ္ဝေသာေၾကာင့္ အသားအေရကုိ ဝင္းလက္ေတာက္ေျပာင္ေစျပီး ဆံပင္ကုိ နက္ေမွာင္သန္စြမ္းေစပါသည္။ ဥပမာ။  ။ Vitamin C သည္ အသားအေရကုိ ေတာက္ပေစျပီး မ်က္ႏွာေပၚမွ အမဲစက္မ်ားကုိ ေပ်ာက္ကင္းေစပါသည္။ Vitamin K သည္ မ်က္ကြင္းညိဳျခင္းကုိ ကာကြယ္ျပီး Vitamin E သည္ ဦးေရျပားေသြးလွည့္ပတ္မွဳကုိ ထိန္းသိမ္းကာ ဆံပင္၏ၾကီးထြားႏွဳန္းကုိ တုိးတက္ေစပါသည္။ ေထာပတ္သီးပုံမွန္စားသုံးသူသည္ အရြယ္တင္ႏုပ်ိဳေစျပီး အေရျပားတြန္႔ျခင္းကုိ ကာကြယ္ပါသည္။

၂။ အဆစ္ေရာင္ေဝဒနာကုိ သက္သာေစတယ္။
အဆစ္ေရာင္ေဝဒနာရွင္မ်ား ေထာပတ္သီးကုိ စားသုံးျခင္းအားျဖင့္ နာက်င္ျခင္းကုိ သက္သာေစသည္။ ေထာပတ္သီးတြင္ ပါဝင္ေသာ ေအာ္ဂဲနစ္ျဒပ္ေပါင္းမ်ားသည္ နာက်င္ျခင္းကုိ ေျပေပ်ာက္ေစေသာေၾကာင့္ျဖစ္သည္။

၃။ သေႏၶသားေလာင္းကုိ ကာကြယ္တယ္။
ကုိယ္ဝန္ေဆာင္မိခင္မ်ားသည္ သေႏၶသားေလာင္းက်န္းမာရန္ ေထာပတ္သီးကုိ ပုံမွန္စားသုံးသင့္သည္။ ေထာပတ္သီးေဖ်ာ္ရည္တစ္ခြက္သည္ သေႏၶသားေလာင္၏ ပုံမမွန္ေမြးဖြားလာျခင္းႏွင့္ႏွလုံးေရာဂါျဖစ္ပြားမွဳကုိ ၂၅ရာခုိင္ႏွဳန္းကာကြယ္ပါသည္။

၄။ ကုိယ္အေလးခ်ိန္ကုိ ေလ်ာ့က်ေစတယ္။
ေထာပတ္သီးသည္ ကုိယ္အေလးခ်ိန္ေလ်ာ့မွဳအမ်ားဆုံးအသီးျဖစ္ေသာေၾကာင့္ ခႏၶာကုိယ္ဝျဖိဳးသူမ်ားအတြက္ သင့္ေတာ္ပါသည္။ ေထာပတ္သီးတြင္ ပါဝင္ေသာ အမ်ွင္ဓာတ္ (Fiber) သည္ အစာေျခစနစ္ကုိ ျမန္ဆန္ေစျပီး ကာဗုိဟုိက္ျဒိတ္ဓာတ္ (Carbohydrates) ကုိ ေလ်ာ့က်ေစပါသည္။ ေထာပတ္သီးတြင္ ပါဝင္ေသာ ျဒပ္ေပါင္း (Oleic Oil) သည္ ဦးေႏွာက္၏ အစာျပည့္တင္းေအာင္စားခ်င္စိတ္အာရုံခံကုိ လွံဳေဆာ္ေပးတာေၾကာင့္ အစားလြန္ျခင္းမျဖစ္ဘဲ ကုိယ္အေလးခ်ိန္ေလ်ာ့က်ေစပါသည္။

၅။ ကင္ဆာေရာဂါကုိ ကာကြယ္ပါတယ္။
ေထာပတ္သီးတြင္ ပါဝင္ေသာ ဖီတုိျဒပ္ေပါင္း (Phytochemicals) သည္ ကင္ဆာဆဲလ္မ်ား မ်ိဳးပြားျခင္းကုိ ဟန္႔တားပါသည္ဟု ၂ဝဝ၇ခုႏွစ္တြင္ျပဳလုပ္ေသာ သုေတသနတစ္ရပ္အရသိရသည္။ ေထာပတ္သီးသည္ ပါးစပ္ကင္ဆာ၊အေရျပားကင္ဆာ၊ပေရာစတိတ္ကင္ဆာမ်ားကုိ ကာကြယ္ေပးပါသည္။

၆။ အဆီဓာတ္ (Cholesterol) ကုိ ေလ်ာ့က်ေစတယ္။
ေထာပတ္သီးတြင္ ပါဝင္ေသာ Oleic Acid သည္ ခႏၶာကုိယ္မွ Cholesterol မ်ားကုိ ၂၂ရာခုိင္ႏွဳန္း ေလ်ာ့က်ေစပါသည္။ ထုိ႔ေၾကာင့္ ေထာပတ္သီးကုိ ေန႔စဥ္စားသုံးျခင္းျဖင့္ ခႏၶာကုိယ္မွ အဆီဓာတ္မ်ားကုိ ေလ်ာ့က်ေစျပီး ႏွလုံးေရာဂါကုိလည္း ကာကြယ္ပါသည္။

၇။ ေထာပတ္သီးသည္ ငွက္ေပ်ာသီးထက္ပင္ ပုိတက္စီယမ္ဓာတ္ ၄ရာခုိင္ႏွဳန္း ပိုမိုပါဝင္သည္။
ေထာပတ္သီးသည္ ပုိတက္စီယမ္ (Potassium) မ်ားစြာပါဝင္ေသာေၾကာင့္ ေသြးဖိအားကုိ ေလ်ာ့က်ေစျပီး ႏွလုံးႏွင့္ပတ္သက္ေသာေရာဂါ၊ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါမ်ိဳးစုံကုိ ကာကြယ္ပါသည္။သာမန္လူတစ္ေယာက္သည္ ပုိတက္စီယမ္ဓာတ္ ၄၇ဝဝမီလီဂရမ္ လုိအပ္ေသာေၾကာင့္ ေထာပတ္သီး ၂-၃ လုံး စားသုံးဖုိ႔ လုိအပ္သည္။

၈။ အမ်ွင္ဓာတ္ (Fibers) ေပါၾကြယ္ဝသည္။
ေထာပတ္သီးတြင္ ပါဝင္ေသာအမ်ွင္ဓာတ္ (Fibers) သည္ ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္း၊အေလးခ်ိန္တုိးျခင္း၊ဇီဝကမၼေဗဒေႏွးေကြးျခင္းမ်ားကုိ ေလ်ာ့က်ေစသည္။ အမ်ွင္ဓာတ္သည္ အူထဲတြင္ရွိေသာ ဘတ္တီးရီးယားမ်ားကုိ မစင္အျဖစ္အညစ္အေၾကးစြန္႔ထုတ္ေစပါသည္။

၉။ ေထာပတ္သီးသည္ အျမင္အာရုံကုိ ေကာင္းမြန္ေစတယ္။
ေထာပတ္သီးတြင္ ပါဝင္ေသာ Lutein ဓာတ္ႏွင့္ Zeaxanthin ဓာတ္တုိ႔သည္ မ်က္စိက်ိန္းျခင္း၊အတြင္းတိမ္၊မ်က္စိၾကြက္သားယုိယြင္းျခင္းတုိ႔ကုိ ကာကြယ္ေပးပါသည္။

၁ဝ။ ေထာပတ္သီးသည္ အစားအစာမ်ားမွ အာဟာရဓာတ္မ်ားကုိ စုတ္ယူပါတယ္။
ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားတြင္ ပါဝင္ေသာ သက္ေစာင့္ဓာတ္ (Vitamun A,D,E and K) မ်ားသည္ အဆီမ်ားျဖင့္ ကုန္ဆုံးသြားေသာေၾကာင့္ ခႏၶာကုိယ္သည္ လြယ္ကူစြာစုတ္ယူႏုိင္ျခင္းမရွိျခင္းျဖစ္သည္။ ေန႔စဥ္ဟင္းလ်ာမ်ားထဲတြင္ ေထာပတ္သီးကုိ ထည့္ကာစားသုံးျခင္းျဖင့္ အာဟာရမ်ား ေလလြင့္ျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးပါသည္။

0 comments:

Post a Comment