"ၾကက္သြန္နီက ဘာေၾကာင့္ငိုခိုင္းသနည္း"

ၾကက္သြန္နီသည္ ဘယ္လိုလူမ်ိဳးကိုမဆို မ်က္ရည္က်ေစတတ္သည္။ ဘာေၾကာင့္လဲ။ အလြန္ကိုနည္းလမ္းက်ေသာ ေျဖရွင္းခ်က္တစ္ခုပါ။ အေျခခံက်က်ေျပာရလွ်င္ ကၽြႏု္ပ္တို႔မ်က္လံုးႏွင့္ ၾကက္သြန္နီအၾကားတြင္ ေသးငယ္ေသာဓာတုေဗဒဆိုင္ရာသက္ေရာက္ျခင္းကိုျဖစ္ေပၚေစရန္ ၾကက္သြန္မွ အေငြ႕ပ်ံ႕မႈျဖစ္ေသာေၾကာင့္ျဖစ္သည္။

စားပြဲေပၚတြင္ ၾကက္သြန္ကို ဒီအတိုင္းထားလွ်င္ ဘာမွမျဖစ္ေပမယ့္ ၾကက္သြန္ကိုလီွးလိုက္ေသာအခါ မွာ ေျပာင္းလဲမႈတစ္ခုကို စတင္ႀကံဳေတြ႕လာပါေတာ့သည္။ ၾကက္သြန္ကိုလီွးေနေသာအခ်ိန္တြင္ ၄င္း၏ ဆဲလ္ေတြကြဲပ်က္သြားျခင္းေၾကာင့္ အမိုင္ႏိုအက္စစ္ျဖစ္ေသာ(Amino acid) ဆာလ္ေဖာအ္ဆိုဒ္ေတြက (sulfoxides) ဆာလ္ဖိဒ္နစ္အက္စစ္ေတြ (sulfenic acids)အျဖစ္သို႔ေျပာင္းလဲသြားသည္။ ထိုသို႔ေျပာင္းလဲမႈမွ ပရိုပန္နက္ထိရို အက္စ္ ေအာက္ဆိုဒ္(propanethiol S-oxide)အေငြ႕ေတြကို ထုတ္လႊတ္သည္။ ထိုအေငြ႕မ်ားသည္ပ်ံ႕လႊင့္လာၿပီး မ်က္လံုးထဲကို၀င္ေရာက္လာသည္။

တစ္ခ်ိန္တည္းမွာ ဆာလ္ဖ်ဴရစ္အက္စစ္ျဒပ္ေပါင္း(sulfuric acid compound)က မ်က္လံုးကိုထိေတြ႕ သည္။ ေနာက္ဆံုးရလဒ္ ဆာလ္ဖ်ဴရစ္အက္စစ္(sulfuric acid)ေၾကာင့္ မ်က္လံုးသည္ ဆိုး၀ါးစြာခံစားရမည္။ ထိုအခါ မ်က္လံုးသည္ ဆိုးရြာေသာအက္စစ္ေငြ႕မ်ားကို ျပန္လည္တိုက္ထုတ္ရန္ႏွင့္ ေဆးေၾကာရန္ တက္ႏိုင္သေလာက္ မ်ားစြာမ်က္ရည္ကိုထုတ္သည္။

ထုိကဲ့သို႔ ဓာတုေဗဒဆိုင္ရာသက္ေရာက္ျခင္းသည္ မ်က္ရည္က်ျခင္းမွာ သဘာ၀က်လွသည္။ ၾကက္သြန္နီေၾကာင့္ မ်က္ရည္က်ရသည္မွာႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာ ေက်ာ္ျဖတ္လာခဲ့ၿပီ။ ထိုေၾကာင့္ ၾကက္သြန္နီကမလီွးခင္ မ်က္ရည္မက်ခ်င္လွ်င္ စီးက်ေနေသာေသာေရေအာက္မွာလွီးလွ်င္လီွး သို႔တည္းမဟုတ္ပါက အႏာၱရယ္ကင္း မ်က္မွန္၀တ္ၿပီးလွီး (သို႔မဟုတ္) ပီိေက၀ါးၿပီးလွီးပါက
ေကာင္းမြန္လိမ့္မည္။

Post a Comment

Previous Post Next Post