''ဟင္းခတ္အေမႊးအၾကိဳင္ အေခၚအေ၀ၚမ်ား"

၁။ ဆား = Salt

၂။ ငရုတ္သီးမွဳန္႔ = Chilli powder

၃။ ငရုတ္သီးစိမ္း = green Chilli

၄။ ငရုတ္ေကာင္းမွုန္႔ = pepper (Black/ White)

၅။ ဟင္းခတ္သစ္ရြက္ = Curry leaf ( ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္ရြက္ )

၆။ တရုတ္ၾကက္သြန္ျမိတ္ (ထန္းၾကက္သြန္ႀကီး) = Leek

၇။ ၾကက္သားမွုန္႔ = Chicken Powder

၈။ တရုတ္နံနံပင္ = Celery

၉။ နံနံပင္ = Coriander leaf (Cilantro)

၁၀။ နံနံေစ႔ = Coriander seed

၁၁။ မုန္႔ညွင္းေစ႔ = Mustard Seed

၁၂။ မုန္႔ညွင္းရြက္ = Mustard leaf

၁၃။ ပူဒီနာ = Mint

၁၄။ မန္က်ည္းသီး = Tamarind

၁၅။ နႏြင္းမွုန္႔ = Turmeric powder
၁၆။ ပင္စိမ္းရြက္ = Basil

၁၇။ ရွာလကာရည္ = Vinegar

၁၈။ ႏွမ္းဆီ = Sesame Oil

၁၉။ ဟင္းခ်က္ဆီ = Cooking Oil

၂၀။ ေျမပဲဆီ = Peanut Oil

၂၁။ ဟင္းရြက္ဆီ = Vegetable Oil

၂၂။ ၾကက္သြန္နီ = Onion

၂၃။ ၾကက္သြန္ျဖဴ = Garlic

၂၄။ ဂ်င္း = Ginger

၂၅။ ခရုဆီ = Oyster Sauce

၂၆။ ပတဲေကာ = Galangal

၂၇။ စပါးလင္ = Lemon grass

၂၈။ ဂ်ဴးဖူး = Chives

၂၉။ ဂ်ဳံမွုန္႔ = Flour

၃၁။ ေကာ္မွုန္႔ = Corn Flour/ Glue ( Potato Starch/ Corn Starch )

၃၂။ ယမ္းစိမ္း = Saltpetre

၃၃။ တရုတ္မဆလာ = Chinese Curry Powder

၃၄။ ၾကက္သြန္ျမိတ္ = Spring Onion

၃၅။ ကုလားေအာ္သီး = Capsicum

၃၆။ သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ = Cinnamon Bark

၃၇။ ဇီယာ = Cumin

၃၈။ ကလေ၀းရြက္ = Bay leaf

၃၉။ ေလးညွင္းပြင္႔ = Clove

၄၀။ ဇာဒီပၹိဳလ္သီး = Nutmeg

၄၁။ ဘိန္းေစ႔ = Poppy Seed

၄၂။ ဖာလာေစ႔ = Cardamon

၄၃။ နာနတ္ပြင္႔ = Star nut / Star of aniseed

၄၄။ စမုန္စပါးေစ့ = Fennel seed

၄၅။ မာဆလာ = Grand Masala ( Garam Masala )

၄၆။ ဟင္းခတ္၀ုိင္(အျဖဴ) = White Wine

၄၇။ ဟင္းခတ္၀ိုင္ (အနီ) = Red Wine

၄၈။ ပဲငံျပာရည္ အၾကည္ = Light Soy Sauce

၄၉။ ပဲငံျပာရည္ အေနွာက္ = Dark Soy Sauce

၅၀။ ငံျပာရည္ =  Fish Sauce

၅၁။ ငါးပိ = Fish Paste (Stinky fish Paste)

၅၂။ ေဂြးသီး = June Plum Fruit

၅၃။ မိေက်ာင္းကြမ္းဖတ္ေစ့၊ ပိုက္ဆံပင္ေစ့ = Flax Seed 

၅၄။ ကံုကမံ = Saffron

၅၅။ ပဲနံ႕သာ = Fenugreek Seed

၅၆။ ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္း = Curry Leaves

၅၇။ စမံုနက္ေစ့ = Nigella Seed

၅၈။ ႏွမ္းေစ့ = Sesame Seed

၅၉။ ႏွမ္းနက္ေစ့ = Black Sesame Seed

၆၀။ ရွိန္းခို = Asafetida (အိႏိၵယလူမ်ိဳးမ်ား ပဲဟင္းခ်က္ရာတြင္ သံုးၾကသည္)

၆၁။ ျငဳပ္ပြေျခာက္မႈန္႕ (မစပ္ပါ) = Paprika

၆၂။ ဇာဒီပၹိဳလ္ပြင့္၊ ဇာပြင့္= Mace


Post a Comment

Previous Post Next Post